6 Şubat 2015 Cuma

Akşemseddin Hazretleri

 Akşemseddin Hazretleri; Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin talebesi ve onun ilminin manevi varisi idi. Bir gün Şehzade Mehmet, yani geleceğin Fatih’i henüz beşikte bulunuyordu.
 Bir sohbet esnasında zamanın padişahı Sultan II. Murat Han Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’ne İstanbul’u işaret ederek, “Fetih bizlere müyesser olacak mı?” diye sordu. Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri de, “Siz ve biz bunu göremeyiz; ama fetih görmek şu küçük şehzade ile bizim köseye nasip olacaktır” der.
 Akşemseddin Hazretleri aynı zamanda hekimlik ve eczacılık ilminde de derin bir alimdi. Kendi devrinde hastalıklara bulduğu yeni tedavi usulleri ve ameliyat yöntemleriyle pek çok hastanın
şifasına Allah’ın izniyle vesile olup halk arasında bu yönüyle meşhur olmuştur. Bu sebeple kendisine “Lokman-ı Sani/İkinci Lokman” denilmiştir. Kendisi hem “Tabibü’l Ebdan/Ruhların Tabibi” ismiyle anılmıştır.
 Tarihte ilk defa hastalıkların mikroplardan geldiğini söyleyerek Pastör’den tam 400 sene önce “Mikrobu keşfeden ilk tabip” olmuştur. Hacı Bayram-ı Veli hastalanıp vefat edeceğini anlayınca, “Benim teçhiz ve tekfinimi Akşemseddin yapsın ve namazımı da o kıldırsın” diye vasiyet etti. Ancak Akşemseddin Hazretleri’ne o günün şartlarında ulaşmak kolay değildi. Ama ne var ki, Akşemseddin çıkıp geldi ve hocasının cenazesinin teçhiz ve tekfinini yaptı. Şeyhini vatan-ı aslisi olan dar-ı bekaya uğurladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder